19.4.07

Sonats!

Des de fa uns dies, i per circumstàncies determinades (com us deia en el post anterior), estic assistint a una sèrie de conferències impartides per un gran home com és n'Arcadi Oliveres. Aquest home, serveixi aquest espai com a homenatge a ell, és un crack! Una passada! És un home que ha aconseguit que vora 200 persones haguem estat més de 6 hores (no seguides, clar) escoltant-lo, sense badar boca, seguint cadascuna de les seves paraules. Jo de gran, vull ser com ell (sense barba, a poder ser... xDDD).

El cas és que la última sessió del senyor Oliveres versava sobre tota la parafernàlia aquesta del deute extern. Sincerament, una que és ignorant en temes polítics, en tenia poca idea del que implicava tot allò tan famós del 0.7 i tal i tal. Però ja està, em van quedar els dubtes aclarits (o si més no tots, la gran majoria d'ells).

NOOOO!!! No tanqueu el bloc, encara. No us penso fotre una dissertació sobre el deute extern! Déu me'n guard!!! Jajajajaja!

Simplement, venia a explicar-vos anècdotes 'divertides' que han fet que, al llarg de la història, i gràcies als seus protagonistes, alguns països hagin caigut, cada cop més, en un estat de misèria difícilment solventable.

Primer personatge: Hassan II, rei del Marroc fins que la va palmar. Com tots els reis, ara que hi penso. No tenen jubilació, no? Pobrets, no us fan peneta? A mi molta!!!
En fi. El personatge aquest, es veu que era molt col·lega del govern francès. Sí, sí. Es veu que quedaven per dinar i per sopar, i riures per aquí i trompes per allà. En fi, el que fa la gent milionària.
Total, que es veu que el govern francès el va tractar taaaaaan i tan bé, que l'home, en morir, no se li va acudir una altra dosa que deixar al govern francès, en herència, una fortuna de 50.000 milions de dòlars. Toma ya!
[Es veu que també tenia molt bona relació amb el nostre estimat Juanca i amb el encara més apreciat Bush... així que no us estranyeu si veieu tensions entre aquests dos i el president francès... que es deuen tenir una ràbia que... xDDD]
Total, que la gràcia de la història sabeu quina és? Que el deute extern del Marroc és de 20.000 milions de dòlars.
Ei, és una operació matemàtica fàcil, tu! Deixes 20.000 milions al teu pais per a què solventi el petit inconvenient aquest del deute extern, i 30.000 milions al teu amiguet francès! [que a saber com se'ls va guanyar... xDD]

En fi....

Segon personatge (més divertit, encara): un sonat! [amb tots els respectes] xDDDD Ei, però divertit, el tio. Mireu.
Tot té lloc a Costa d'Ivori. Una antiga colònia francesa que va deixar de ser-ho al 1960. Es veu que França, per qualsevol cosa, se'n va cansar de jugar al Risk amb aquest petit païs africà, i va decidir concedir-li la independència. Per suposat, la cosa no va ser gratuïta. Va ser el govern francès qui va decidir qui seria el nou president: el senyor Houphouët-Boigny. Aquest home va nèixer a Yamoussoukro, un petit poble de 600 habitants. Quan va accedir al poder per obra i gràcia de qui fos qui el designés, va decidir que calia donar-li marxa al seu petit poble, i va decidir, res més, que convertir-lo en capital del païs. Ala! Jajajajaja! I clar, tots els del poble aclamant-lo "oleeeeeeee, oleeeeeeee", i els de l'antiga capital (Abidjan) cagant-se en tota la república francesa i la mare que va parir al senyor catapúm (no pretengueu que escrigui el seu nom tota l'estona xDDD).
Total, que clar, ja m'explicareu quin glamour pot tenir, com a capital, un petit poble de l'Àfrica subsahariana.... doncs el senyor catapúm va decidir que cap ni una! I... què va fer? Doncs en comptes d'estar-se quietet i deixar de banda els seus deliris de grandesa... va decidir capitalitzar el poble. I viiiiiiiinga a gastar diners en fer avingudes, i viiiiiiiiiiinga a gastar milions en fer edificis luxosos (als que ningú podia accedir, clar).... i clar, el 'petit' problema, era que al païs aquest no hi havia indústria especialitzada en aquests afers... així que el colega va anar-se endeutant amb França "sí, sí, ja t'ho pagaré quan em toqui la loteria!" "Però si a Costa d'Ivori no teniu Loterías y Apuestas del Estado!!!!" "Buenu, doncs ja aniré a França a jugar-hi, no pateixis". I els francesos apretant la corda, i fregant-se les mans... perquè el petit païs cada cop depenia més d'ells....
Però això no és tot, no, no! Jajajajaja! El senyor catapúm, va decidir que una capital no és capital ni és res sense una bona catedral. Va fer un parell de trucades als seus col·legues francesos "Oui, je suis monsieur Catapúm (ni ell mateix era capaç de recordar el seu nom... xDD). Je voudrais une petite eglesie" [sí, sí, no us entesteu en corregir-me... xDDD]. I el govern francès va dir: "Oh! Mais oui!! C'est done!!!" (és que ja eren molt internacionals, i amb tants idiomes, se'ls mesclaven al cap). Total, que mister catapúm, va dir que ja posats a fer, no es quedava amb una petita catedral.
"Je voudrais une grand eglesieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!"
I li va pillar una barraquera tan gran que van enviar a un paio amb un catàleg de les catedrals del món.
"Oui, nous avons le Catedral de Notre Damme"
"Oh! Non, non! Je ne voudrais pas une jorobado" [com se me'n va la bola, per favor]
Total, que després de moltes hores, al senyor catapúm se li van iluminar els ullets veient una catedral que...
"Mais non!!! C'est non une Catedral!!! C'est una basilique!!!!"
"Je voudrais c'est basiliqueeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!"
I va agafar una barraquera com si tingués 5 anys, patalejant i maranejant.
Total, que si mai aneu a Costa d'Ivori no us oblideu de passar-vos per la rèplica de Sant Pere del Vaticà. Òbviament els frescos de Miquel Àngel no hi són, però per fora és igual.
Toma ya!
Per a que us cresqui més la úlcera aquesta que se us ha fet a causa del senyor catapúm... us diré que dels 177 països que hi ha al món, en la classificació de l'índex de desenvolupament humà, Costa d'Ivori està en el número 163. I, òbviament segueix endeutat fins a les dents amb el nostre païs veí....

Tercer personatge (i últim de la llista): un català. Sí, sí. Sabeu allò de que "hay gallegos hasta en la luna"? Doncs es veu que els catalans estem, més o menys, igual de repartits. xDDD
El senyor Balaguer (de nom Joaquim) era president de la República Dominicana. Per a que ens centrem una mica, val a dir que aquesta petita illeta de centreamèrica, es veu, que va ser la primera terra americana que va trepitjar en Colom el 12 d'Octubre de 1492 (i que llavors es va dir la Isla de la Española [que cuando besa es que besa de verdad, però això ja són figues d'un altre paner]).
Total, que el senyor Balaguer, deiem, va ser president del petit païs des de 1960 fins al 1996 (no ininterrompudament, no, quin avorriment, sino). Però el cas és que per l'aniversari del famosíssim "Quinto Centenario", el col·lega, estava de president.
Per celebrar que feia 500 anys que el senyor Colom havia posat els peus en aquella illa es van fer tot un seguit de celebracions "por todo lo alto". Vinga festa, i festa, i festa!
I el senyor Balaguer va dir: "Ja veuràs tu! Fotré un homenatge com cal!!"
I va decidir commemorar l'arribada a les Amèriques, fent un far enooooooooooooorme, no sé si per a que es veiés des de Finisterre.... però més o menys devia de ser aquesta la seva idea.
El cas és que sí, sí, va fer construir un far enorme. Maquíssim. Tots aplaudint! Ole, ole!!! Però clar, no va comptar el col·lega, amb el petit detall de la font d'alimentació del susodicho faro.... doncs res, va tenir a la capital del païs amb restriccions elèctriques durant 5h al dia. Què us sembla? Jajajajaja! És per riure, eh?? ¬¬' [i això que no tinc informació de la mansalva de diners que suposo que va gastar per a la construcció.... ]

Total, que amb aquests tres casos fantàstics, jo crec que puc donar per finalitzada la meva temporada de conferències solidàries. O no. Jajajaja!

[Si us heu llegit els dos articles fins al final crec que us convaliden crèdits i tot a la uni... xDDDD]

----------
Per cert, exitàs de la convocatòria xatera ahir! Faré una crònica en algun moment! xD

20 comentaris:

Anònim ha dit...

de veritat. No t'has plantejat fer classes d'història i economia per mainada?

Enganxaries molt. I t'escoltarien.

Imagina't, fer el que més t'agrada en el món (que és enrotllar-te com una persiana i desvariejar), i que a més et paguin...

Brutal

efe ha dit...

Dona, a mi el que va fer el senyor Hassan Dos em sembla de justícia. Que vull envair un país (el Sàhara), doncs ho faig i França em tira una maneta amb la seua peculiar política exterior.

Que tinc un tio en l'oposició (Mehdi Ben Barka) que em molesta. Doncs uns policies francesos (sí, sí, francesos) identificant-se com a policies francesos me l'agafen al centre de París (sí, sí, al centre de París) i ja no se'n sap res més del senyor Ben Barka, que era laic i d'esquerres. Ni tan sols se n'ha trobat el cadàver.

Es de bien nacidos ser agradecidos. La quantitat que esmentes em sembla poca cosa.

David JB ha dit...

Sense parlar dels països que s'engresquen en guerres cada dia entre ells, a l'Àfrica n'hi ha una guerra per país, o quasi, i que deixen la població sense protecció i sense res per menjar davant això. De mentres, els països rics, de cara a la galeria, demanant solidaritat amb aquests llocs, però no tan a la vista, venent armes per a les seves guerres.

En fi. Deu ser molt interessant el que explica aquest home, perquè 6 hores escoltant una persona, encara que sigui amb pauses, és molt.

MaRiNa ha dit...

n'hi ha per llogar-hi cadires

neus ha dit...

sempre ho he dit... França és perjudicial per ...tot!!!!

mosseta, has escoltat mai el Galeano parlant d'aquestes coses? també fa parar les orelles i despertar les consciències.

salut!

David ha dit...

els divendres, al Minoria Absoluda de RAC1 fan la secció de "politics que friquegen" x si t'interessa el tema... ja n'havia sentit a parlar dels personatges aquests jo :P

Ulisses ha dit...

jajajaja
que bo! Wueno potser no és per riure, però millor prendres-ho amb humor, no?

Salut!

PD: això de convalidar credits... quans me'n convalidaria + o - ? XD

Xiluso ha dit...

Hummm

el resum on es pot trobar si us plau ;D
o com a mínim la capsa de gelocatil més propera :DDDD

Test dens però si l'apretes pots treure un suc ...

Anònim ha dit...

quin gustàs de conferències, oi?

Quin home!

Waipu Joan ha dit...

L?arcadi Aliveres és un home que caldria escoltar més i hauria de ser més valorat pel conjunt de la societat. M'agrada que hagis parlat d'ell, ja que fa anys i anys que el segueixo, ja que fent la PSS el 1997 vaig tenir l'oportunitat de coneixe'l i vaig quedar flipat.

Anònim ha dit...

Dues cosetes més a part de felicitar-te per l'article que, un cop més, ha estat genial:

La famosa basílica de Costa d'Ibori va ser beneïda amb tota la parafernàlia i posant un munt de pasta per part de l'aviat sant Joan Pau II. Va ser duríssimament criticat, el papa, per gastar diners i beneir la megalomania d'un pirat, en comptes de criticar que es gastessin tants diners en un edifici sense fer absolutament res pel poble.

Pel que fa a Balaguer, ja es pinta com un personatge estrany en una novel·la magnífica escrita per Vargas Llosa: "La fiesta del Chivo", que explica el final del dictador Trujillo i com va arribar Balaguer al poder. Si us fa mandra llegir el llibre, la pel·lícula també està molt bé.

Perdoneu la llargària :)

Una abraçada!

Pd40 ha dit...

Són casos puntuals, que els polítics treballen per la societat i el bé comú. Qui diu que estan per omplir-se les butxaques i enaltir el seu ego? ;)

Anònim ha dit...

El que és més trist de tot això és que aquets llunatics governin països... Així mai sortiran de la pobressa.

Queda el consol de que a Catalunya son dolents, pero no tant XD
Petons!

Anònim ha dit...

Per a completar la info i provocar una mica més de ràbia, t'haig de dir Alepsi que la replica de la basilica de Sant Pere que hi ha a Yamoussoukro no és una replica exacta, sino que encara es mes alta que la original, jo hi vaig estar fa molts anys, i no paraven de recalcar-m'ho, com dient veus? veus? encara més gran tooomaaa!

Anònim ha dit...

Jo el dia que façis tu la conferència vull venir que de ben segur aprendré molt , si ja amb els teus posts aprenc moltissim. No cal que façis cap post de les converses del xat que estem una mica sonats això ja ho sabem :)))) Bon cap de setmana sucia !!!

Alepsi ha dit...

Ui, què dius, escarabat!! Jajajaja! Jo crec que no serviria com a profe... em posaria molt histèrica de seguida... tinc poca paciència.. :(
Ei, però gràcies! M'ha fet ilu! :P

Aaaaaaaai, caram, efe, aquesta part de la història se m'havia escapat... així que el govern francès va ser usat com a.... sicari? xDDD Uala, mare meva, d'aquesta em censuren el bloc a ritme de Marsellesa.... xDDD

Doncs sí, Laprí, ben trist tot plegat... és una vergonya com van les coses...

Fins i tot sofàs, MaRiNa! xD

Jajajaja! Ja tens raó, elur, però ho diré baixet, perquè no vull que passi el que li deia a l'Efe una mica més a dalt... xDDDD
I el tal Galeano no l'he escoltat, però ara m'ho miro. ;)

Jo és que la ràdio no la toco gaire, AzRi3L, però vaja, si puc, un dia m'hi poso.

I tant, Ulisses!! Si no riguéssim de tant en tant... malament rai! ;)
El post aquest jo crec que te'l poden convalidar per dos crèdits... avui ho preguntaré a la uni.. xDD

Quanta vagància, Xiluso!!! Jajajaja!

Oi, esteve, oi! Una passada!

Jo també ho crec, Joan. Trobo que si aquest home fotés el discurs de Nadal, en comptes de'n Juanca... guanyariem molt...

Gràcies Spock!
Lo del Papa ja ho sabia... una desgràcia, l'altre també "a Dios rogando y con el mazo dando"... quina tela...
Lo del Balaguer, no sabia que se n'havia escrit... ja ho buscaré! ;)

Sí, sí, Pd40, que jo ja sé que els polítics (tots) són grandíssimes persones!!! xDDD

Jajajaja! Doncs sí, doommaster, no m'ho havia mirat així... encara que, si fóssin més bons, igual ens convertiem en primera potència mundial! xDDDD

Buah! Gràcies per la informació, albert! Jajaja! Hi ha coses que mai entendré.... com es pot ser tan..... xnpsiondpdwcin.... en fi...

Tranqui, Farlopa, no diré res que et perjudiqui! xDDDDD
Un dia faig una conferència i us convido a tots... no sé benbé de què parlaré, però vaja.... xDDDD

Xiluso ha dit...

Alepsi, no es vagancia, es que no trobo les orelles ... i ara escric això d'oïda :D

Joana ha dit...

I perquè diguin que als blocs no s'aprenen coses!
Gràcies alepsi! Cada dia estic més al dia, amb tu!! ;)

Alepsi ha dit...

Ui, Xiluso, és que les orelles són mentideres... xDDDD

Jajajaja! Joana, no t'enganyis, dos posts una mica "culturals" i ja he tornat al de sempre, eh? xDDDD

Anònim ha dit...

mare meua, quant de personatge solt hi ha pel món...