26.6.06

112

Quina gràcia. Avui publico l'entrada que porta el número que veieu al títol. I té gràcia. Té gràcia perquè és un número, que és divisible per 4, per 2 i per 7 (i no n'hi ha gaires d'aquests, o si?). Llàstima que sigui parell, sempre m'han agradat els números senars.
[Per cert, per als Romans que entrin, que sàpiguen que el títol de l'entrada seria l'equivalent a CXII, que és divisible per IV, per II i per VII].

I és que, no sé si mai ho havia dit, però em considero addicta als números. M'encanten. Ja veieu, tinc un bon munt d'addiccions, però crec que aquesta és la millor.
Els meus companys de classe us ho poden corroborar, quan m'avorreix taaaaaaaaant la profe, que ja la única cosa que se'm passa per la ment és llençar-me per la finestra, recordo que els números em relaxen. Llavors trec un full en blanc i demano a la gent del voltant (que sol no estar gaire concentrada a classe, tampoc) que em dictin equacions amb 2 o 3 incògnites. I quan en tinc 2 o 3 (depèn del número d'incògnites, clar) em munto un sistema d'equacions i la classe em passa volant. De vegades, fins i tot m'agradaria que durés més, perquè hi ha vegades que les munto tan complicades que he de tirar de calculadora, al final. I em surten unes fraccions irreductibles que fan por!

Bé, per variar, m'he sortit del fil del text que volia escriure. Bé, el reprenc, amb el vostre permís. Deia, que és graciós (diga-li graciós, diga-li casual*) que el número d'entrada d'avui sigui el 112. I és que, o molt m'equivoco, o és el d'emergències. Espereu. No, no m'equivocava (112), però crec que només és a Madrid, bé, tant és.

El cas és que avui, l'haguéssim necessitat a la facultat, i ara entendreu lo del destí i tal i qual... resulta que estavem dinant totes contentes, les 4 maries de sempre. I hem lligat. Bé, diga-li lligar, diga-li... bé, diga-li com vulguis. El cas és que ha vingut un maromo a demanar-nos un bolígraf (igual ha llegit les nostres recomanacions) i jo tota simpàtica li he deixat. Rarot, rarot el noi. Tant, que quan ha tornat, en comptes d'un simple "gràcies", m'ha dit: "te'l puc comprar?". Òbviament li he dit que "no, que el bolígraf és meu, i el necessito" (després he pensat que, fet i fet, li podia haver demanat 4 euros... total, per demanar que no quedi).
Bé, doncs resulta que mentre aquest noi captava la nostra atenció, un bon home "que passava per allà" ha decidit ficar la mà al bolso de la Sarona i treure-li el mòbil.

I au, allà que han passat unes 3 hores fins que ens n'hem adonat. Si ens haguéssim percatat en el moment, potser se'ns hagués acudit marcar el 112. Vés a saber.

P.D: si sumeu el resultat de dividir el 112 entre 2, entre 4 i entre 7 dóna 100. Exacte. Clavat. No és divertit? Llàstima que si sumes 2+4+7 dóni 13 i no quedi exacte la suma amb 100... si no encara seria més divertit.


[*Per a més informació sobre casualitats i... destí: una xarxa sota els peus ]

28 comentaris:

maduixot ha dit...

el que no ens passi a nosaltres... puto boli-mongui!!

maduixot ha dit...

sempre ens quedarà el pistoles... ^^

p.d.: kin horror d tio el boli-mongui...

Anònim ha dit...

112 entrades? Buf, quan que has escrit :) I només amb 4 mesos. Felicitats per ser tant prolífica.
El 112 si no m'equivoco és d'ambit estatal o sigui que us hauria servit. Encara que tenia entes que la policia no podia entrar facilment a les universitats. Necessitaven una justificació.
Per cert, una pregunta, tal com ho expliques m'ha vingut un dubte al cap. Vols dir que tio del boli i el que ha robat el mobil no estaven conxorxats? Un el distreu i l'altre roba el mobil?
Relament he quedat molt sorpres amb les teves aficions: resoldres sistemes d'equacions? Has provat fer sudokus? ;)

Alepsi ha dit...

Doncs aquesta pregunta encara ara ens la fem nosaltres... no ho sabem, en principi jo crec que no estaven conxorxats, simplement l'altre ha vist la oportunitat de ficar la mà al bolso...

I sí, he provat a fer Sudokus, però els fàcils són molt fàcils i els difícils... m'avorreixen... no sé, al cap i a la fi és anar seguint una mecànica lògica... les matemàtiques són més entretingudes!

Anònim ha dit...

Ai... quina emoció veure un enllaç d'un article meu... snifff. jejeje. Per cert, però a quina facultat viviu? Hi teniu lladres així? Bfff, heu de fer eleccions de superheroi: un paio que es passegi per la facultat amb els mitjons per fora i que reolgui aquest tipus d'injustícies...

Anònim ha dit...

Els calçotets tb per fora...

Anònim ha dit...

Un regal: Son números perfectos los que son iguales a la suma de sus divisores, excepto él mismo. El más pequeño es el 6: 6 = 1 + 2 + 3. El siguiente es el 28: 28 = 1 + 2 + 4 + 7 + 14. Después del 28, no aparece ningún número perfecto hasta el 496, el cuarto número perfecto es el 8.128, el quinto perfecto es 33.550.336.
Quina rallada

Alepsi ha dit...

De fet ja el tenim, mira el segon comment: "el pistoles". És el segurata de la uni (però porta els calçotets (si és que en porta) per dins... i gràcies a Déu... xD).
Però vaja, seria més aviat un anti-heroi: baixet, panxut...

Alepsi ha dit...

Hosti Carles! Quina passada! Això era el que jo volia aconseguir amb el 112, però fins les 496 entrades em queda molt per escriure (i a vosaltres molt per llegir).

Va, concurs friki: després del 33.550.336 el següent número perfecte és:

(va, qui ho endevini, pot triar premi! xD)

Anònim ha dit...

Vols dir que no t'has equivocat de carrera i hauries d'estar fent mates o millor encara una enginyeria :P

Alepsi ha dit...

Doncs mira, avui ho parlava amb la Maduixeta. Jo no em moro sense ser enginyera. Ale. Així de clar ho tinc. No sé quan podré començar, però ara us ho dic, o enginyera o física o matemàtica, una de les tres. (O medicina, però no sé jo...)

Anònim ha dit...

Mira que be! series una psico-enginyera. Una psicòloga de les màquines :)

La idea no és meva, sino d'Asimov. Si vols saber més et recomano llegir qualsevol d'aquests llibres Jo robot o Sueños de Robot o Visiones de Robot on sovint apareix el personatge de la doctora Susan Calvin una experta en psicologia dels robots i les tres lleis de la Robòtica. :)

Anònim ha dit...

El següent és 1.476.304.896. I l'últim és irrepoduible. Necessitariem 10.000 metres de paper per escriu-re'l (la meva lletra és molt petita). Es va descobrir al 2001.

Ara, puc triar regal?

Alepsi ha dit...

Marcus: tinc llibres de l'Asimov per llegir. En quant acabi examens em poso amb ells. De tota manera, la intel·ligència artificial em té captivada... tot i que els robots... no em cauen gaire bé.

Carles: l'has calculat tu? xD
Bé, tu tria regal, i ja veurem com te'l faig arribar (siusplau, que no hagi d'utilitzar 10Km de paper... :s)

maduixot ha dit...

xD

molt bé tia!
tu comença a fer una enginyeria, que jo em posaré a començar la carrera de física... encara puc ser la dona del temps!! ^^

aaaai

Alepsi ha dit...

Visca!!!

Ai, senyor, em centraré, de moment, en aprovar les assignatures que em ronden aquest any... que ja l'estic liant! xD

Anònim ha dit...

Quina panda de lladres hi ha a tot arreu, per això jo sempre porto les mans a les butxaques, no em refio ni de la meva ombra (bé, d'aquesta sí, que encara no m'ha fet res).

El 112 és el número d'emergències a tota l'unió europea, com veus no ets tu l'única que li agrada, ja algú a Europa li va agradar. Si tens el mòbil amb el teclat bloquejat i prems 112, se't marcarà, si tens el mòbil sense cobertura al metro, el prems i funciona, si ni tant sols tens targeta SIM dins el mòbil, el prems i funciona, és el número màgic als mòbils.

I continua escrivint més, a veure si arribes, com a mínim, al comentari 142857, que és el primer número cíclic (ho he buscat per Internet, que jo de mates no en sé gaire).

Anònim ha dit...

Mmmmm. No sé què triar. Algo baratet, que no ho he calculat. Ho he buscat a internet. Pq perdre el temps si amb un clic ja ho tens...? Ho sento, jo no gaudeixo fent números. No sé quin premi. :P

Alepsi ha dit...

Que poc imaginatiu, Carles! xD

Laprí, què és això dels números cíclics? Digue'm gossa, però em fa mandra buscar-ho!

Anònim ha dit...

Ja ho he buscat jo:

Se dice que un número entero es cíclico si verifica la siguiente propiedad:

Al multiplicarlo por todos los números existentes entre uno y su número de cifras, ambos inclusive, produce todas las permutaciones cíclicas de las mismas.

Ara, què vol dir això? ni idea, crec que les xifres del número inicial es canvien de posició al número resultant, una cosa rara, segur que tu ho entendràs millor que jo :)

Alepsi ha dit...

No, no ho he entés. M'ho he llegit tres cops. Un a la biblioteca, aquest matí. I dos ara. I no, no ho he entés. Buf... a veure si demà, amb més calma m'ho miro bé, i en trec el suc. Que té bona pinta això!

Per cert, em fascinen els números primers, també... algun dia faré un blog que només tingui "tintes matemáticos". Si algú hi està interessat, que m'envii el seu CV i en parlem! xD

[la de tonteries que es diuen després d'una hora i mitja d'examen...]

maduixot ha dit...

Has de veure "el amor tiene dos caras"... l'home està obsessionat amb els números primers!! (i hi ha alguns diàlegs molt bons xD)

Alepsi ha dit...

Hosti Laprí! Que guay!!! Jajajaja! Estic com una nena petita. Em queda per entendre una cosa però mira:

142857 x 2 = 285714
x 3 = 428571
x 4 = 571428
x 5 = 714285
x 6 = 857142

Tots els resultats contenen el mateix número de números i els mateixos números. Però això de que produeix "todas las permutaciones cíclicas"... no ho entenc. A veure... no, no és el que pensava. Uh... algú m'ajuda?

Anònim ha dit...

Si jo pugués t'ajudava, però no en tinc ni idea...

però això de todas las permutaciones posibles podria ser que l'inicial és
142857, en multiplicar-lo per 2 surt 285714, és a dir, estan en la mateixa posició només q el 1 i el 4 s'han mogut al final, per tres 428571 el 4 ha tornat al davant, però l'ordre dels números és el mateix, i així les 6 vegades que es multiplica, podria ser això, però ja dic, no sé

desgraciat ha dit...

Si multipliques el 7 per 5, li sumes 32, li restes 7, ho divideixes per 3, li restes 9, ho multipliques per 10, i li sumes 2, et dona 112.
Jo crec que això és una senyal clara.

Anònim ha dit...

Realment fascinant això de les permutacions cicliques. I és que les mates tenen la seva bellesa quan quadren. Quan no quadren millor posar-s'hi en un altre moment :)

maduixot ha dit...

Hi ha una reconstrucció dels fets succeïts abans d'ahir al PsicoTaiks!!!

Alepsi ha dit...

Caram, desgraciat, m'has deixat bocabadada!! xD
Marcus, tot, quan no quadra, millor deixar-ho per més tard... perquè després ve l'insight i bla, bla, bla... xD

[Maduixeta... jajajajaja! Bona publicitat!]