1.5.08

Taula periòdica

L'altre dia llegia a casa del Dan un article molt interessant (sí, no és nou, això, que el centpeus aquest és una màquina de crear... xD).

Parlava de la història aquesta famosa de la confusió entre Magnesi (Mg) i Manganès (Mn)... i a mi, tots els símbols químics em fan al·lèrgia.

Ja me'n feien quan estudiava... mireu que jo sóc de ciències... m'encanten les ciències... però amb la química mai no he pogut. L'he trobat sempre avorriiiiiiiiiiiiiiiiiiida.... i complicaaaaaaaaada... tot allò de les nomenclatures, i els compostos i l'equilibri i sa puta mare... pfffffff+

[Només de pensar-hi ja em surten ronxes.... xDDD].

El cas és que, al principi, quan feiem una assignatura que es deia ciències naturals (qui no recorda les classes bàsiques de biologia quan ens ensenyaven què era un aparell digestiu? O la gràcia que ens feia el tema de "l'aparell reproductor"???? xDDD), la cosa de la química tenia la seva gràcia, era, fins i tot, interessant.... fins que va arribar... tatxán, tatxáááááán.... la taula periòdica!!!! Oleeeeeeeeeeee!!!!

Quan la petita Alepsi (pensem que tenia llavors...13 o 14 anys...) va veure aquella taula va al·lucinar. A l'Alepsi sempre li ha agradat aprendre, i si eren coses cridaneres com allò per a poder-se fer la chula davant tothom, millor.

Corria la llegenda, llavors, que la fantàstica i cridanera (és chulu el disseny, no em direu que no, que és súper visual i atractiu pels crios, amb totes les coloraines aquí i allà...) taula periòdica s'havia d'aprendre de memòria.

Tots vàrem respirar alleujats quan la profe (de la qual recordo la cara però no el nom.... uh...) ens va dir: "tranquils, no us l'heu d'aprendre tota, només els períodes (columnes) 1, 2, 13, 14, 15, 16, 17 i 18". Aaaaaaaaaaaaaaaah! Encara sort!!! Vàrem pensar tots.

Passaven els dies i s'apropava l'hora de la veritat, el dia en que teníem l'examen oral dels citats períodes. La petita (o jove... xD) Alepsi intentava repassar amb els seus companys: hidrogen, liti, sodi.... uh..... rubidi?

L'Alepsi, ni llavors ni mai, ha tingut la capacitat d'aprendre's res de memòria, el que se sol dir usualment "de carrerilla". Doncs no, no ha pogut mai. Mai [penseu que de totes les obres de teatre que he fet a la vida... no m'he après mai el paper sencer... lo meu és la improvisació... xDDDDD].

I tots els companys: nooooooo, rubidi nooooooo!!!! Potaaaaaaassi!!!!

I la petita Alepsi de nou: Hidrogen, Liti, Sodi... Potassi.... Rubidi...... uh......... Cesi?

Síííí!

Però res, a la que me n'anava als altres grups d'elements no hi havia manera. La cosa m'estressava, l'examen oral cada cop estava més a prop......

Fins que un bon dia vaig pensar: "calla, no hi ha una cosa que es diu "mnemotècnia"???" (l'Alepsi només té memòria per a paraules tècniques que li permetin fer-se la interessant... xDDDD)

I vaig iniciar una nova via d'aprenentatge.... ajuntar les inicials o les primeres lletres de cada element i fer-ne una nova paraula. De manera que van quedar així:
  • I: Hilinaporrucefra (Hidrogen, Liti, Sodi, Potasi, Rubidi, Cesi, Franci)
  • II: Bemacaesbara (Beril·li, Magnesi, Calci, Estronci, Bari, Radi)
  • XIII: Boralgainta (Bor, Al·lumini, Gal·li, Indi, Tal·li)
  • XIV: Casigesplo (Calci, Sil·lici, Germani, Estany, Plom)
  • XV: Nifoasanbi (Nitrogen, Fòsfor, Arseni, Antimoni, Bismut)
  • XVI: Ososetepo (Oxigen, Sofre, Seleni, Tel·luri, Pol·loni)
  • XVII: Fluclobroiat (Fluor, Clor, Brom, Iode, Astat)
  • XVIII: no vaig trobar la manera de fer-ho, així que m'ho vaig aprendre normal....
Sí, sí... ja sé què esteu pensant... el mateix que pensaven els meus companys quan, al dia següent de descobrir aquesta forma fantàstica d'aprendre'm els elements, vaig dir-los-hi.... "Alepsi... si és més difícil aprendre's aquests noms que la taula periòdica sencera!!!!!"

I jo reia... reia perquè, de nou, em podia fer la chula!!!! xDDDDD

Tant que el dia que va arribar l'examen oral la profe em va dir: "Alepsi, va, digue'm el període XIV". La petita Alepsi es va quedar pensant, repassant mentalment els noms.... I:Hilinaporrucefra, II: bemacaesbara......... "XIV: OSOSETEPO!"

No cal dir que la profe no entenia res.... ni que els meus companys estaven que es descollonaven de mi...... sort que la regla mnemotècnica aquesta havia servit per a alguna cosa.... i vaig poder desgranar la paraula: Oxigen, Sofre, Seleni......

10 comentaris:

nur ha dit...

Bon truc, sí senyora. Jo també he fet servir molts recursos nmemotècnics al llarg dels molts anys d'estudi.

Jo el que no vaig poder suportar mai va ser la física. I per aprendre principis i teoremes el que feia era posar-los música. Si cantava el principi d'Arquímedes m'era més fàcil recordar-lo que no pas amb la cantarella que li donàvem a les classes.

Crec que vaig aprovar la física gairebé de miracle, però el cas és que me'n vaig ensortir i espero no haver-m'hi de topar mai més!

Jo Mateixa ha dit...

Buaaaaaaaaaaaaaaa tia, però si son més xungues aquests paraules que has triat per recordar que la pròpia talula!!!!!

Jajajajjaja, xula, més que xula!!!!!

Bon pont!!!!

Joana ha dit...

Doncs a mi m'agradava la taula periòdica, però un cop aprovada quan la veig em fa al.lèrgia!
Ara ni en pintura!
Bon cap de setmana si fas pont! :)

Robertinhos ha dit...

noia, tenir química amb tu és complicat! jejejeje

DooMMasteR ha dit...

Uff!! La taula periòdica! Només de pensar-hi em venen cagarrines XD

Bentornada!! Et trobavem a faltar! :-)

Sergi ha dit...

Déu n'hi do amb les parauletes! Realment hi ha regles mnemotècniques que compliquen molt la cosa, però com que són nostres, les hem parit nosaltres, doncs ens resulta més senzill de recordar. Segur que vas aprovar aquell examen, i mira, encara te'n recordes.

David JB ha dit...

Doncs sincerament, el tema de la taula periòdica és de les coses més senzilles de la química, que mai no m'ha agradat i que l'odio totalment, però que això sí ho recordo encara més o menys. A la mateixa edat que a tu i també vaig aprendre els mateixos períodes, però a mi no em va costar gaire, i encara avui em recordo... més o menys xD

Ulisses ha dit...

Jajajajaja
Que bo! No et traumis jomai me l'he aprés, ni de carrerilla ni amn nemontecnica... XD

Salut!

PD: ja he tornat!

Xiluso ha dit...

Realment el que et va passar es que no tenies el material adequat i desprès pasa el que pasa.

Amb aquesta vella taula periodica segur que ho aprenies tot i no ficaves la pota

http://www.oscanauta.com/imagenes/tabla.jpg

Unknown ha dit...

Benito i Menganito cayeron sonriendo bajo las ranas (Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra)

Aquesta me la va ensenyar el propi profe! (es l'única que recordo, en tenia per tota la taula xD)